تقویت جنبه های معنوی حوادث
بسم الله الرحمن الرحیم
انسان از دیدن حس همدردی مردم در صف اهدای خون، به یاد صفهای طولانی مردم در صف اهدای خون در زلزله بم میافتاد. خداوند، هم این عزیزان آتش نشان را و هم جان باختگان آنسال زلزله بم را قرین رحمت کند و به مصدومان حادثه ساختمان پلاسکو شفای کامل عنایت فرماید.
اما به هر حال حوادث هم جزئی از زندگی هستند و با آنکه دردناکند و ناخوشایند؛ اما قابل حذف نیستند گر چه قابل مدیریتند. همانگونه که حوادث، از لحاظ دنیوی، تجربههایی را به انسان میآموزد و انسان، کم و کاستیهایش را مشاهده میکند؛ ولی در بعد آخرتی هم تأثیرگذارند؛ چه بسا انسان با دیدن حادثهای، بیصبری کرده و نسبت به خدا سخنان ناروائی بگوید؛ در حالی که عامل اصلی آن حادثه اشتباه انسان بوده است. ساختمان پلاسکو هم ظاهراً چندان ایمن نبوده...شاید...
گاهی هم برعکس، انسان با دیدن حادثهای، حال معنوی بیشتری به خود میگیرد؛ در همین حادثه ساختمان پلاسکو، مشاهده شد که مردم با تشکیل صفهای اهدای خون، صحنههای زیبایی از همدردی و نوعدوستی را به نمایش گذاشتند. خدا میفرماید: «تِلْکَ الْأَیَّامُ نُداوِلُها بَیْنَ النَّاسِ وَ لِیَعْلَمَ اللَّهُ الَّذینَ آمَنُوا وَ یَتَّخِذَ مِنْکُمْ شُهَداءَ»[1]
ترجمه: این روزها (ى پیروزى و شکست) را در میان مردم مىگردانیم؛ (- و این خاصیت زندگى دنیاست-) تا خدا، افرادى را که ایمان آوردهاند، بداند (و شناخته شوند)؛ و خداوند از میان شما، شاهدانى بگیرد.
پیام آیه این است که حادثه خوب و حادثه بد، جزء طبیعت زندگی دنیاست؛ ولی در این میان، کسانی ایمان و اعتقاد خود را نه تنها از دست داده، بلکه بر ایمانشان افزوده میشود. به عبارت بهتر، همانطور که در سختیها و مشکلات، برخی افراد پخته و با تجربه میشوند؛ برخی افراد هم در حادثهها، استعدادهای معنویشان شکوفا میشود.
انشاءالله که ما در حوادث، هم پخته دنیوی شویم و هم پخته آخرتی.
پینوشتها
1ــ آیه 140 آل عمران.
کلمات کلیدی: حادثه، ساختمان پلاسکو، اهدای خون، تجربه دنیوی، تجربه آخرتی